Stedentrip naar Istanboel

ReizenReizen

Stedentrip naar Istanboel

Ik had mij voorgenomen om dit jaar meer te delen. Maar al in de derde week van het jaar merk ik dat ik afwijk. Maar niet zonder reden: Ik had een last minute vakantie geboekt. Daarmee is mijn eerste trip naar het buitenland van dit jaar is een feit. Ik ben een aantal dagen geweest naar het prachtige en vooral indrukwekkende Constantinopel oftewel Istanbul, Turkije. Houd je van geschiedenis, kunst, mooi architectuur en lekker eten? Dan adviseer ik je er naartoe te gaan.

Hagia Sofia Mosque, Istanbul
Hagia Sophia Moskee, Istanbul

Hoe is het idee ontstaan? Het was niet uit de lucht komen vallen. In december ’21 had ik een reis ingepland naar Istanbul samen met mijn broertje en zusje. Maar helaas werd ik een aantal dagen voor vertrek ziek. Ik hoopte dat ik verkouden was en dat het met wat rust en huisgemaakte powerdrink beter zou gaan. Helaas voor mij bleek het een om een ernstige longontsteking te gaan en werd mijn reis geannuleerd.

Mijn broertje en zusje zijn toen wel gegaan. En zijn met een volle koffer vol met leuke verhalen teruggekomen. Toen ik ziek was, had ik gelukkig niet veel tijd gehad om te balen vanwege mijn geannuleerde reis, maar eenmaal beter was dat anders. Ik denk dat mijn zusje op een gegeven moment mijn gejammer zielig vond en heeft ze mij verrast met een reis naar Istanbul. En daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. En zo ben ik alsnog samen met mijn zusje en tot mijn verrassing ook mijn broertje op reis gegaan.

Istanbul is een grote wereldstad met maar liefst over de 15 miljoen inwoners. En dat zie je terug in het verkeer. Het is er druk en je hebt geduld nodig als je ervoor kiest om met de auto of bus te gaan. Voordeel van het drukke verkeer in de binnenstad is dat wanneer je zelf niet de chauffeur bent, je kan genieten van het uitzicht van de stad. Gelukkig is het openbaar vervoer goed geregeld. Je kan vrij makkelijk de bus, metro of tram nemen. Daarbij komt kijken dat het openbaar vervoer ook niet duur is. Ik wilde zoveel mogelijk zien tijdens mijn verblijf.

Wij hebben een aantal van de grote bezienswaardigheden gezien:

 1. De Hagia Sophia moskee
 2. De Sultan Ahmet moskee
 3. De Kapali Carsi oftewel de Grote Bazaar
 4. De Egyptische Bazaar
 5. Galatabrug- & toren
Sultan Ahmet mosque, Istanbul
Sultan Ahmet moskee, Istanbul
De Kapali Carsi oftewel de Grote Bazaar
De Kapali Carsi oftewel de Grote Bazaar

Er valt nog enorm veel te zien, maar vanwege heftige sneeuwval hadden wij onze planning aan moeten passen. Jammer maar des te meer reden voor mij om later nog eens terug te gaan.

De twee moskeeën zijn prachtig om te zien en vanuit mijn persoonlijke mening echte aanraders om ze eens gezien te hebben. Mocht je een shop liefhebber zijn; dan moet je zeker langs de Grote Bazaar gaan. Ik keek mijn ogen uit. Je kan er zeker wel uren rondlopen en alsnog zie je niet de hele Bazaar. En als je zoals ik, van koken en bakken houdt, dan moet je ook zeker langs de Egyptische Bazaar gaan. Zodra je de Bazaar inloopt ruik je verschillende kruiden en specerijen. HEERLIJK! Je zintuigen worden gestreeld door de geuren en kleuren. Waar ik ook echt van genoten had, was het wandelen op zowel boven als onder de Galatabrug. De brug bestaat uit verschillende lagen.

Galatabrug, Istanbul
Galatabrug, Istanbul

De bovenste laag functioneert als een gewone brug die punt A met punt B verbindt. En op de onderste laag zijn er een aantal restaurants en cafés waar je heerlijk kan zitten om te eten en drinken. Ondertussen kan je ook genieten van een super mooi uitzicht. Wat deze brug anders maakt (vergeleken met andere bruggen die ik heb gezien) is dat er op de bovenste laag vissers staan, die live vissen. Voorbijgangers kunnen ter plekke de vers gevangen vis kopen.

Vissers Galatabrug
Vissers op de Galatabrug

Voor mij persoonlijk was de locatie van de restaurants ook perfect. Wij hadden inmiddels al flink gewandeld en bij mij zit er vanwege mijn ziekte een tijdslimiet op. Ik kan niet te lang wandelen. Om ervoor te zorgen dat ik niet oververmoeid raak, moet ik om de bepaalde tijd rust nemen. Wij hebben een tussenstop gemaakt in een van de restaurants en daar hebben wij heerlijk geluncht en genoten van het uitzicht.

Uitzicht Galatabrug Bosporus
Uitzicht vanaf de restaurants onder de Galatabrug

 

Om vervolgens verder richting de Galatatoren te wandelen. Eenmaal de toren te hebben gezien, zijn wij richting het bekende Taksimplein gelopen.  Onderweg stonden veel kraampjes die de meest lekkere eten verkopen. Gepofte kastanjes, gegrilde mais en Simitbroodjes. Ik begin alweer te watertanden door alleen het terugdenken eraan. En uiteraard vergeet ik niet te vertellen over de lekkere toetjes waar Turkije om bekend staat: De Baklava! Die waren zalig, verrukkelijk gewoon. Normaal gezien ben ik niet echt een zoetekauw, maar toen ik al die lekkernijen zag, kon ik het niet laten om ervan te proeven. En eenmaal gestart, kon ik er niet mee stoppen.

Baklava van Mado
Baklava van Mado

Ik heb genoten van Istanbul en voor de lezers: Het is echt de moeite waard!

2 Comments

 1. Fatima 4 februari 2022 at 15:40

  Superleuk❤️

  Reply
 2. Samira 1 maart 2022 at 14:31

  ❤️

  Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *