Top 5 boeken: Persoonlijke Ontwikkeling

BoekenBoeken

Top 5 boeken: Persoonlijke OntwikkelingQuote Sigmund Freud

In mijn vorige blog heb ik een stukje geschreven over persoonlijke zelfontwikkeling. Op verzoek van een verschillende lezers, heb ik besloten om mijn top 5 boeken met jullie te delen die mij geholpen hebben.

Eerst even kort over wat mij heeft getriggerd om mij te verdiepen in communicatie, gedrag en mindset. Tijdens de lockdown aan het begin van het jaar 2021, verveelde ik mij eigenlijk niet. Ik vulde mijn tijd nuttig en wanneer ik behoefte had aan frisse lucht, dan ging ik naar de tuin. Zo  kwam het wel eens voor dat ik een aantal dagen de deur niet uit hoefde.

Om niet geïsoleerd te raken appte of belde ik met familieleden of vrienden. Vaak werd mij de vraag gesteld of ik mij niet verveelde. Waarop ik antwoordde dat dit niet het geval was. Eerst werd ik geduldig genoemd. Maar na een aantal weken, vroegen mensen mij of ik misschien depressief was. En het enige wat ik dacht was: ‘’Ze begrijpen niet hoe ik dit ervaar en willen het niet begrijpen.’’
Ik kreeg er op een gegeven moment genoeg van en dacht bij mijzelf: ‘’Hoe moet ik hier nou mee omgaan?’’

Op een dag was ik op Instagram aan het scrollen en kwam ik een bekende quote tegen van Sigmund Freud. Deze man is de grondlegger van de moderne psychoanalyse. En het lezen van deze quote heeft mij aan het denken gezet. Ik herkende (stiekem) mijzelf in die quote. Ik startte toen met zoeken naar meer info over zelfontwikkeling. Tijdens mijn zoektocht kwam ik onderstaande boeken tegen:

1. Omringd door idioten- Thomas Erickson

Omringd door idiotenIn dit boek staan 4 verschillende gedragsstijlen centraal. Iedere gedragsstijl wordt getypeerd door andere persoonlijkheidskenmerken en krijgt een kleur toegekend. Door de persoonlijkheidskenmerken te identificeren van de persoon met wie je in gesprek bent en/of die van jezelf leer je elkaar wat meer te begrijpen. Er staat ook uitleg over waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe jij  als persoon  hierop kan reageren. Vooral dit laatste gedeelte was belangrijk voor mij geweest. Hoe ik zelf kan reageren op mijn omgeving. Het boek richt zich op zowel de zakelijke als privérelaties.

2. De Zeven Eigenschappen van Effectief Leiderschap – Stephen CoveyDe Zeven eigenschappen van effectief leiderschap

De tweede boek in mijn lijst is echt een klassieker in de coaching- en managementwereld. De centrale boodschap van dit boek is: als je geen leiding kan geven aan jezelf, dan kan je ook anderen geen leiding geven. Het is een goed boek om jezelf (nog beter) te leren kennen. Covey behandelt zeven eigenschappen die je kan verbeteren. Dit zijn:

  1. Een proactieve levenshouding
  2. Een doelgerichte inzet
  3. Het stellen van prioriteiten
  4. Het streven naar gezamenlijk profijt
  5. Aandacht voor andermans belangen
  6. Profijt halen vanuit verschillen
  7. En voldoende rust nemen en ontspannen

Het tweede hoofdstuk was voor mij een goede eye-opener. Daar heb ik persoonlijk veel aan gehad.  En ook hoofdstuk zes vond ik een goed hoofdstuk. Profijt halen vanuit verschillen. In plaats van verschillen als zwakte te zien, leer je de verschillen juist om te zetten naar een verbeterpunt.

3. Master your Mindset – Michael PilarczykMaster your Mindset

Michael Pilarczyk richt zich in dit boek volledig op groei en zelfontwikkeling. Het belangrijkste in dit boek is IK oftewel JIJ. Je wordt bijna verplicht om een spiegel voor jezelf te houden en om stil te staan bij je eigen denkwijze en bewustzijn. Met als doel om je minder sterke kanten (belemmerende) gedachten op een effectieve manier te veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld uitstelgedrag. Dit is iets waar sommige mensen last van hebben. En het is algemeen bekend dat van uitstel op den duur afstel komt. Het boek geeft je handvaten om zo een belemmerende gedragspatroon te veranderen. Hierdoor kan je een succes maken van je dromen en plannen.

4. Patronen doorbreken – Hannie van Genderen
Patronen doorbreken

Dit boek is goed voor mensen die willen stoppen met bepaalde patronen in hun leven. Het helpt je door middel van verschillende schema ’s om hier verandering in te brengen. Tijdens het lezen van dit boek krijg je ook vragenlijsten die je kan invullen en heb je te maken met schema ’s die je moet uitvoeren. Door het uitvoeren van de taken leer jij jezelf een bepaalde gewoonte aan.

5. De alchemist – Paul CoelhoDe Alchemist

Last but not least de Alchemist. Dit boek is in tegenstelling tot de hierboven besproken boeken geen educatieve boek, maar een roman. Desondanks heb ik dit boek in mijn lijst opgenomen. Ik heb dit boek tweemaal gelezen. En ik bleef mij verbazen over de boodschappen en wijsheden die erin zitten. Het gaat over dromen, hoop, doorzettingsvermogen en liefde. De eerste keer dat ik dit boek las, was voordat ik mij had verdiept in zelfontwikkeling. De tweede keer had ik het boek gelezen nadat ik bovengenoemde boeken had gelezen over gedrag en mindset. Dit resulteerde in het feit dat ik het boek vanuit een ander perspectief las. Na de tweede keer lezen, leek het alsof ik de levenslessen voor het eerst las. Maar dit keer met een andere mindset, waardoor het een ander avontuur leek te worden.

Ik adviseer bovenstaande boeken echt aan iedereen die aan zichzelf wenst te werken. Zelfspiegelen kan best confronterend zijn, maar uiteindelijk gaat het om zelfontwikkeling. En met de bovengenoemde boeken kom je denk ik een heel end. Mocht je bovengenoemde boeken lezen, leave a comment over JOUW bevindingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *