Vragen na en tijdens ziekte

Het hebben van veel vragen na een nare gebeurtenis zoals ziekte is normaal. Het is een elementaire menselijke behoefte om nieuwsgierig te zijn. Je hoeft je als persoon hier niet voor te schamen. Vooral als je ineens te maken hebt met Niet Aangeboren (Hersen)letsel. Als het je lukt om je vragen te bewoorden, schrijf ze op of laat ze door een ander voor je schrijven. Doe het en aarzel niet! Want als je geen antwoorden op je vragen hebt, kan je ook niet starten met vervolgstappen. Met vervolgstappen bedoel ik het beantwoorden van je vragen. Het zou jammer zijn als je blijft zitten met onbeantwoorde vragen

Aangezien ik zelf het niet lang kon volhouden om achter een beeldscherm te zitten schreef ik mijn vragen op. Dit doe ik overigens nog steeds. Ik heb door de jaren heen heel wat schrijfblokken bij Bol.com besteld. En sinds kort koop ik ze ook bij de Action of de Hema. Het kan uiteraard ook ergens anders gekocht worden, maar in mijn geval zijn deze twee winkels op loopafstand vanaf mijn huis.

Kladpapier

Wat mij had geholpen toen ik net ziek werd, was het schrijven van losse woorden op papier. Losse woorden en meer niet. Ik noteerde voornamelijk steekwoorden. Als het mij zelf niet lukte, vroeg ik het aan de mensen in mijn omgeving. Naarmate mijn armen weer hun functie terugkregen, probeerde ik vaker zelfstandig te schrijven. Losse woorden werden zinnen, die werden alinea’s en dat zijn inmiddels verhalen geworden.

Categoriseer je vragen

Het is handig om je vragen op papier te zetten of digitaal. Een ander kan je eventueel helpen met een zoektocht om je vragen te beantwoorden. Categoriseer je vragen of laat een ander het voor je doen.

Is het een vraag die je bijvoorbeeld kan/moet neerleggen bij
• Een arts
• Een juridische instantie
• Een gemeentelijke instantie
• Maatschappelijk werk
• Steunhulp
• Lotgenoten

Het lijkt veel om te doen en is het waarschijnlijk ook. Maar het helpt op een gegeven moment om orde te creëren in de storm van vragen die je in je hoofd hebt. De eerste vragen die ik persoonlijk had gingen over de ziekte zelf. Maar zoals bij iedere ziekte komen er meer dingen bij kijken.

Afvinken

Om verwarring en herhaling te voorkomen is het handig om de beantwoorde vragen door te krassen of af te vinken. Zo voorkom je dat je in herhaling valt.

Checklist afvinken

1 Comment

  1. Amal 5 januari 2022 at 21:24

    Ik ben zo trots op jou omdat je jezelf zo goed herpakt ongeacht wat voor tegenslagen (beproevingen) je meemaakt! Jouw passie voor schrijven is groot, dit maakt jouw blog erg inspirerend!

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *